Vinska kraljica

vinskakraljicaKot vse moje predhodnice, sem tudi jaz sprejela krono s ponosom in hkrati odgovornostjo. Moje poslanstvo je bilo širiti kulturo pitja vina in promocija Slovenije, vinorodne dežele. Delo sem vestno opravljala, kajti žlahtna kapljica je dar, umetnina narave. Je plod trdega človekovega dela. Prav zato si vsaka žlahtna kapljica zasluži, da ji naklonimo prav posebno pozornost. Dovolimo ji, da nas očara. V njeni družbi se čas ustavi, ko nam ponuja vse to in še marsikaj. Ne pozabimo tega in ne pozabimo tudi to, da si vsak vinogradnik zasluži priznanje za svojo žlahtno kapljico.

Del mojega nagovora v Radencih, ob prejemu krone, 14.1.2005, ki pove o meni največ..

“Torej, naj vam povem, da sem v mesecu vinotoku rojena in pesem o vinu mi je bila že v zibko položena. Že kot otrok sem se s starši v vinogradu mudila, kjer sem se prvih besed naučila. Sem vsaki trti svoj nasmeh podelila, da je jeseni dobro obrodila.

Vinotok najlepši mesec je za vinogradnika, ko trta ga nagradi s tem, da dobro rodi. Ko iz preše sladki mošt pricurlja, ki se ob svetem Martinu v plemenito vino spremeni, takrat vinogradniku srce zaigra.
Zato naj nam ta čudež vino, ki iz soda priteče, kot žlahtna kapljica po grlu steče.

Gdč. Maja Cigoj
vinska kraljica Slovenije 2005 – 2006